Wij zetten hier voor u de verschillende Trappist®-bieren, hun oorsprong en kenmerken op een rij (bestellen kan via de webshop):

Rochefort 6 België - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy - 33 cl, 7,5% alc De 6 is het oudste bier van de trappistenbieren van Rochefort. Het is meteen ook het zeldzaamste van de Rochefort-bieren omdat het maar 10% van de productie uitmaakt. Dit roodbruine bier zit vol aroma's van geroosterde mout, suiker en donker fruit. Verder kan je ook karamel, specerijen en gistproeven met wat kruidige toetsen. De afdronk is scherp, met een uitgebalanceerde eerder matige bitterheid.
Rochefort 8 België - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy - 33 cl, 9,2% alc De 8 is samen met de tripel extra de jongste telg van de Rochefort-trappisten. Oorspronkelijk werd dit bier alleen gebrouwen voor de eindejaarsfeesten. Door de grote populariteit ervan beslisten de monniken echter om het bier toch op regelmatige basis te brouwen. Dit bruine bier met mahoniekleurige gloed en fijne schuimkraag smaakt naar donker fruit, pruimen en vijgen met daarnaast een kruidigheid die evolueert naar en een zoetheid van karamel, geroosterde mout en toetsen van gebrande cacao.
Rochefort 10 België - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy - 33 cl, 11,3% alc De 10, net voor 1950 gecreëerd, is zonder twijfel de trots van het trappistenklooster Rochefort. Deze quadrupel met bruine kleur, donkere glans als mahoniehout en 11,3% alcohol vraagt wat tijd en aandacht. Dit zeer rijk en behoorlijk complex bier krijgt evenwel van bierkenners over de hele wereld de hoogste waarderingen. Het bier is doorzichtig zelfs al bevat het een gistlaagje. De Rochefort 10 heeft een lange, romige en zoete afdronk gecombineerd met kruidigheid van kardemon en fruit, zoals druiven, pruimen, rozijnen en vijgen met een stroperige en karamelachtige intensiteit. De smaak evolueert van zacht naar sterk kruidig, licht pikant en pittig. De fruitigheid van rijpe pruimen en cacao zorgen voor een perfecte afdronk. Dit bier heeft slechts een beperkte bitterheid en heeft iets elegants.
Rochefort Tripel Extra België - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy - 33 cl, 8,1% alc De blonde Rochefort Tripel Extra is het jongste bier van trappistenbrouwerij Rochefort. Het werd voor het eerst gebrouwen in 1920, oorspronkelijk alleen in beperkte oplage. Het succes was echter zo groot dat de monniken besloten het toch permanent beschikbaar te stellen. Zo komt het na zowat 100 jaar opnieuw tot leven. Met 8,1% alcohol en fruitige tonen, zoetheid en een karaktervolle bittere afdronk past deze trappist echter prima in het Rochefort-assortiment. De Triple Extra is goudgeel van kleur en heeft een romig witte schuimkraag, met aroma's van specerijen, mout, hop, brood en honing. Verder proef je kruiden en citrussmaken zoals sinaasappel, met een matige bitterheid.
Chimay Goud/Doree België - Abdij Notre-Dame de Scourmont - 33 cl, 4,8% alc Verfrissend blond bier met slechts 4,8% alcohol met een lange traditie die al 150 jaar terug gaat. Lichter dan een standaard pils, maar met alle kenmerken van een trappistenbier bleef het lange tijd binnen de besloten kring van de monniken en hun omgeving. Het is van oudsher een tafelbier, dat bij door de bewoners van de abdij bij de maaltijd in de refter werd gedronken of als geschenk voor het personeel van de abdij werd gegeven. Sinds 2013 is dit bier ook buiten de abdij te koop, weliswaar uitsluitend in flessen van 33 cl en slechts voor 1000 hectoliter per jaar. De naam Chimay Dorée is ontleend aan de gouden kroonkurk. Chimay Goud is een licht amberkleurig tot blond bier met een dikke witte schuimlaag. Je proeft aroma's van mout, hop, groene kruiden, karamel, bloemen en fruit.
Chimay Rood/Rouge België - Abdij Notre-Dame de Scourmont - 33 cl, 7% alc Dit is het oudste bier uit het huidige assortiment van Chimay. Het was het eerste bier dat de trappisten in de abdij brouwden. Het recept werd na de Tweede Wereldoorlog door pater Théodore ontwikkeld. Deze karaktervolle amberkleurige dubbel met koperrode gloed en stevige, smeuïge schuimkraag heeft een zachte fruitige smaak met aroma’s als abrikoos. Mout- en karamelsmaken vervolledigen het pallet.
Chimay Wit België - Abdij Notre-Dame de Scourmont - 33 cl, 8% alc Een mooie amberkleurige Tripel met een mooie goudkleurige schijn en fel wit schuim. Sinds 1986 wordt het bier ook afgevuld op 75 cl flessen onder de naam Cinq Cents, naar aanleiding van het 500-jarig bestaan van het prinsdom van Chimay. Het verfijnde hopproces geeft de Chimay wit haar aparte aroma’s van rozijnen en appel. De smaak is uitgebalanceerd tussen de fruitige toetsen van gist en de bitterheid van zure hop. Het bier heeft een unieke stijl waarmee het zich onderscheidt van zijn grote zussen Chimay Rouge en Chimay Bleu. Dit blond bier laat zich best fris drinken om best tot zijn recht te komen.
Chimay Blauw/Bleue België - Abdij Notre-Dame de Scourmont - 33 cl, 9% alc Dit is het sterkste en meest complexe trappistenbier van de abdij Notre Dame de Scourmont. Oorspronkelijk was dit bier alleen een kerstbier, maar het is intussen al sinds 1958 regelmatig verkrijgbaar. In een grote fles heet het bier Chimay Grande Réserve. Het etiket vermeldt het productiejaar en kan zonder afbreuk te doen aan het product enkele jaren bewaard worden. Dit zwaar donker bier heeft uitgesproken kruidige aroma’s en een fruitige geur. In de mond is het bier vrij bitter en proef je een uitgesproken geroosterde smaak. Langzaam ingeschonken komt dit bier best tot zijn recht.
Chimay Groen 150 België - Abdij Notre-Dame de Scourmont - 33 cl, 10% alc Dit stevig blond bier met 10% alcoholpercentage werd gebrouwen ter ere van het 150-jarige bestaan van de brouwerij. De geur heeft flink wat florale tonen, gesuikerd geel fruit en een bijna pittige kruidigheid.
Westmalle Extra België - Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart - 33 cl, 4,8% alc In 1836 brouwden de trappistenbroeders voor het eerst een smaakvol, licht bier voor eigen verbruik. Daaruit is deze Extra ontstaan. Dit bier was oorspronkelijk alleen bedoeld voor intern gebruik. De monniken en de gasten van de abdij dronken dit bier tijdens de lunch. Dit echt trappistenbier van hoge gisting, met een laag alcoholpercentage smaakt erg fruitig, verfrissend en is dorstlessend.
Westmalle Dubbel België - Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart - 33 cl, 7% alc Deze traditional wordt sinds 1856 gebrouwen, maar oorspronkelijk volgens een ander recept. In 1926 werd het recept aangepast tot het bier dat we nu kennen. De naam van deze Westmalle - de Dubbel - werd zelfs de naam voor een bierstijl. Dit roodbruin, mahoniekleurig bier met licht-beige schuimkraag wordt gekenmerkt door fruitige aroma's met tonen van gebrande mout en bloemen. De smaak is zoet met een verfijnde bitterheid met smaken van drop en subtiel gebrande karamel. Deze combinatie maakt van de Westmalle dubbel een verfijnd en subtiel bier. Voor het degusteren wordt aangeraden om het bier vooraf even te laten rusten en vervolgens voorzichtig in te schenken om het gistbezinksel in de fles achter te laten.
Westmalle Tripel België - Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart - 33 cl, 9,5% alc De Westmalle Tripel wordt ook wel de Moeder aller Tripels genoemd. De aroma's variëren van fruitigheid tot kruidigheid. Deze trappist is een buitengewoon elegant en complex bier. Het wordt sinds 1934 gebrouwen. De verschillende hopsoorten geven dit uitzonderlijke bier aroma en bitterheid. Bovendien wordt al sinds 1956 dezelfde gistsoort gebruikt die de aromatische complexiteit en smaak van dit trappistenbier bepaalt. In dit mooi goudblond bier met een dikke, luchtige schuimkraag proef je nuances van sinaasappel en citrusvruchten. De bloemige bitterheid blijft lang in de mond hangen.
Orval België - Abdij Notre-Dame d'Orval - 33 cl, 6,2% alc Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Daarom wordt aangeraden dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken. Beter is tenminste zes maanden of nog langer te wachten. Enkele jaren rechtop in het donker in de kelder komt de smaak van het bier ten goede. Het is raadzaam het bezinksel apart uit te schenken. Dit is een bier met een intens hoparoma en een vrij scherpe zuurheid. Het gecompliceerde karakter van dit trappistenbier komt onder andere door de drie aparte gistingen en het gebruik van de lokale hop. In het glas heeft dit bier een hele lichte amber kleur. De geur is een mengsel van verse hop en wilde gist. Ook de smaak gaat in de richting van de wilde gist. De afdronk is bitter en blijft lang in de mond hangen. De vis met de gouden ring is altijd het embleem gebleven van de brouwerij met de Mathilde-waterput, de bron die vandaag nog altijd zuiver water levert.
Tre Fontane Italië - Abbazio Tre Fontane - 33 cl, 8,5% alc In deze kruidige tripel herken je toetsen van eucalyptus. In de neus zit vers gemaaid gras en citrus. Deze combinatie maakt dit Bier dat wordt gebrouwen in Rome een vol bier met fruitige en kruidige smaken en een licht bittere afdronk. Tre Fontane is het enige Italiaans bier dat het label Authentic Trappist Product mag voeren.
Tynt Meadow Verenigd Koninkrijk – Abbey of Mount Saint-Bernard - 33 cl, 7,4% alc Tynt Meadow is een Dubbel Trappistdie pas in 2018 op de markt kwam. Het is het allereerste Engels kloosterbier dat het trappist-label mag dragen. Het bier is genoemd naar de heuvel die in de buurt van de brouwerij ligt. Het is een prachtig bier vol karamel, zoete pruimen en rijke chocoladetoetsen. Verder kan je ook pepertjes, vijgen en drop ontdekken. In de afdronk is het bier verrassend sprankelend.
Engelszell Nivard Oostenrijk - Stift Engelszell - 33 cl, 5,5% alc Deze goudkleurige Pale Ale is dankzij het laag alcoholgehalte en de zachte, zoete, licht fruitige smaak een goed doordrinkbaar trappistenbier.
Engelszell Benno Oostenrijk - Stift Engelszell - 33 cl, 6,9% alc Deze trappist is vernoemd naar abt Benno Stumpf. Hij leidde het klooster van Stift Engelszell van 1953 tot 1966. De Benno is een amberkleurige bier met een overwegend moutig en fruitig aroma.
Engelszell Gregorius Oostenrijk - Stift Engelszell - 33 cl, 9,7% alc De Gregorius van Engelszell is een donker en vol bier vernoemd naar Gregorius Eisvogel. Hij was van 1931 tot 1950 de eerste abt van het Trappistenklooster Stift Engelszell. Deze quadrupel, een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak bevat naast de typische donkere aroma's ook een besachtig fruitsmaak en een zekere kruidigheid.
Zundert 8 Nederland - Abdij Maria Toevlucht - 33 cl, 8% alc De Zundert 8 is het eerste bier van Trappistenbrouwerij De Kievit. Het is een kastanjekleurig, mooi, complex bier met zoete tonen van mout, karamel en een vleugje kaneel. Dit relatief jong bier werd gelanceerd eind 2013.
Zundert 10 Nederland - Abdij Maria Toevlucht - 33 cl, 10% alc Dit tweede bier van Trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert is de grote broer van de Zundert 8. Deze Quadrupel is diep roodbruin van kleur en wordt gekenmerkt door de geur van gedroogde zuiderse vruchten, kruiden, drop en chocolade. De smaak is vol en zacht met in de nasmaak de kenmerkende, subtiele kruidigheid van Zundert.
La Trappe Blond Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 6,5% alc Dit meermaals bekroond toegankelijk en doordrinkbaar trappistenbier heeft fruitige aroma's, de lichte zoetheid van de mout en een subtiele bitterheid.
La Trappe Dubbel Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 7% alc De bruinkleurige La Trappe Dubbel won – net als enkele andere bieren van La Trappe – diverse prijzen. De aroma's zijn zoet en fruitig. Je proeft karamel, honing, dadel en gedroogd fruit.
La Trappe Tripel Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 8% alc Deze stevige blonde tripel combineert een kandijzoet, lichtmoutig karakter met fruitige smaken zoals perziken en abrikozen. Uiteraard heeft dit bier ook de typische verfijnde bittere smaak, zoals je van een echte tripel mag verwachten.
La Trappe Quadrupel Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 10% alc Na de Dubbel en de zwaardere Tripel zag deze Quadrupel het levenslicht in 1991. Meteen was een nieuwe bierstijl geboren. Dit zware bier van 10% alcohol en is behoorlijk complex. In deze eerste Quadrupel ter wereld proef je kruidnagel, noten, rozijnen, gedroogd fruit, karamel en rijpe banaan.
La Trappe Witte Trappist Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 5,5% alc Het unieke aan dit bier van La Trappe is dat het het enige witbier is dat het logo Authentic Trappist Product mag voeren. Het lage alcoholpercentage en de fris, lichtzure smaak maken het tot een prima dorstlesser. Het bier heeft een lichtbittere, droge afdronk.
La Trappe Isid'or Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 7,5% alc Dit bier, vernoemd naar de eerste brouwer van de brouwerij, Isidorius, werd voor het eerst gebrouwen ter gelegenheid van het 125 jaar bestaan van de trappistenbrouwerij in 2009. Het was eigenlijk bedoeld als een eenmalig bier, maar werd vanwege het grote succes vast opgenomen in het gamma. Dit lichtzoetig amberbier met karameltonen is zacht bitter van smaak en heeft een fruitige afdronk. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar monniken in Oeganda.
La Trappe Puur Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 4,5% alc Deze Puur is het enige biologisch trappistenbier ter wereld. Blond van kleur en licht van alcoholpercentage maken van dit bier een prima dorstlesser.
La Trappe Nillis Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 0,0% alc De eerste alcoholvrije Trappist. Donker, amberkleurig trappistenbier met een gebroken witte schuimkraag. Fruitig en moutig met een aangename bitterheid en een karamelzoete afdronk.
La Trappe Epos Nederland - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - 33 cl, 0,0% alc La Trappe Epos 0.0% is een fris, troebel, lichtblond trappistenbier met een royale schuimkraag. Tweede acoholvrije trappist ter wereld, na de La Trappe Nillis.